Allround

 

DDC (Double Disc Court)

DDC, Double Disc Court, är egentligen inte en individuell gren, utan spelas av lag bestående av två personer. DDC-planen består av två kvadratiska rutor som är 13x13 meter med ett avstånd av 17 meter från varandra. I DDC använder man alltid två frisbees hela tiden.

Spelets gång

Målet är att få poäng genom att kasta frisbeena så att det andra laget antingen inte kan fånga dem eller att det andra laget vidrör de båda frisbeena samtidigt. Om ett lag vidrör de båda frisbeena samtidigt belönas det andra laget med 2 poäng. Om man kastar en frisbee så att den vidrör en linje räknas den som ute och död. Spelet avbryts och det andra laget tilldelas en poäng. För det mesta spelas varje DDC-match i ett set till 21.

Exempel

Om ditt lag kastar en frisbee som det andra laget inte kan fånga kommer ditt lag få en poäng. Om din frisbee vidrör marken utanför planen och kommer in i rutan eller stannar ute så tilldelas det andra laget en poäng. Om du kastar en frisbee som landar innanför rutan, men rullar ut så tilldelas det andra laget en poäng. Om båda lagen kastar utanför i samma spel tilldelas inget av lagen någon poäng. Den situationen kallas "break".

Frisbees som används

Inom DDC finns det endast en godkänd frisbee. Den är gjord av Wham-O Den är mjuk och ganska lätt, vilket gör den ganska svår att hantera.

Discathon

Discathon är förmodligen den tuffaste grenen fysiskt inom de individuella grenarna. Banan består av ett antal portar och sträcker sig ca 1000 meter. De portarna som finns på banan ska passeras av dina frisbees, inte nödvändigtvis dig. Just det, det är frisbeena som ska passera alla hinder inte du.

Spelets gång

En spelare har oftast tre frisbees med sig under en runda (den ena är undanstoppad som extrafrisbee om man kastar bort en). Kasta frisbee 1, SPRING fort som fasen fram till den, kasta frisbee 2, plocka upp frisbee 1, SPRING osv i ca 1000 meter. Den frisbeen som du springer med i handen får EJ kastas förrän du är inom 1 meter från den frisbee som ligger på marken. Heatet är över så fort din frisbee passerat mållinjen, inte du.

Frisbees som används

Den frisbee som används mest för denna gren kallas Zephyr och görs av Innova Champion Discs.

SCF (Self Caught Flights)

SCF i sig är egentligen inte EN gren utan består av MTA (Maximum Time Aloft) och TRC (Throw Run Catch). Målet med båda grenarna är samma, nämligen att kasta upp frisbeen i luften och sedan själv fånga den med en hand.

MTA

I MTA är det TIDEN du har frisbeen i luften som räknas.

TRC

I TRC är det sträckan du avverkat från kast till fångst som räknas.

SCF

För att få SCF-resultatet tar du den tiden du fick i MTA och multiplicerar med 5,5. Detta resultat adderar du med sträckan du fick i TRC. I varje delmoment har du 5 försök, där enbart det bästa resultatet i varje moment räknas.

Exempel

Du får en MTA-kast på 10 sekunder och ett TRC-kast på 50 meter. Multiplicera 10 sekunder * 5,5 = 55 poäng. Addera sedan dessa 55 poäng med dina 50 meter du hade i TRC. 50+55=105 poäng. Din totala SCF-poäng blir då 105 poäng.

Frisbees som används

Den mest vanliga frisbeen som används är Lynx från Innova Champion Discs, men eftersom den formen gått sönder så har en ny uppstickare vid namn Condor kommit. Även den frisbeen är tillverkad av samma företag.

Discgolf

Discgolf är precis vad det låter som, väldigt likt vanlig golf. Du spelar vanligtvis en 18-hålsbana eller 9-hålsbana. Vid tävlingar symboliserar 18 hål en runda (för det mesta). Ett hål består en en "tee" en "fairway" och en golfkorg. En golfkorg är en stålkonstruktion som är ca 150 cm hög. På mitten av stålröret som går rakt upp sitter en stålkorg som är ca 70 cm i diameter. Högst uppe på stålröret går det ut smala stålarmar runt i en cirkel som det hänger stålkedjor från som går ända ner till korgen. Man ska träffa kedjorna med frisbeen så att frisbeen faller ner i korgen.

Spelets gång

Målet är att få så få kast från "tee" till att frisbeen landar säkert i korgen och stannar utan att trilla ur.

Frisbees som används

För tillfället släpper de två största frisbeetillverkarna Innova och Discraft otroligt mycket frisbees. Det gäller naturligtvis att hitta sin egna favoritfrisbees, men som mål kan man ha att inskaffa en putter, en inspelsfrisbee och en driver. Det finns otaliga olika frisbees inom varje kategori.

Fristil

I Fristil tävlar du i par eller i tripplar. Det gäller att göra så många trick som möjligt med så hög svårighet som möjligt till musik.

Vanliga trick

Nagelspinn

Frisbeen snurrar på toppen av naglarna. För att minska friktion mellan nagel och frisbee så används oftast lösnaglar plus en silikonspray.

Tipp

När du studsar frisbeen på toppen av ditt finger, ditt knä, ditt huvud eller din fot.

Luftbrush

När du slår frisbeen upp mot vinden och när den komemr tillbaka slås frisbeen till igen så den flyger upp igen.

Kroppsrullare

Låt frisbeen rulla över olika delar av din kropp. Den mest vanliga "kroppsrullaren" är den man rullar från ena handen, över hela armen, över bröstet, ut på andra armen för att slutligen fånga den med dina andra hand.

Frisbees som används

För det mesta används frisbeen Skystyler som produceras av Discraft.

Längd

Längd är precis som det låter, kasta långt. Längd har inte enbart med kraft att göra utan det gäller att få ett samspel mellan kraft, rotation och spinn i kastet.

Spelets gång

Längd ska ALLTID spelas i medvind så förhållandena blir så lika som möjligt. I en tävling har man fem kast som ska kastas på 3 minuter. Det är enbart det bästa kastet som räknas.

Frisbees som används

Här skriver vi ingen speciell frisbee då det finns en hel uppsjö av längdfrisbees. Samma frisbees som används i längd kan även användas som driver i discgolf.

Guts

Guts spelas med 5 spelare i varje lag. Detta spelet kan verkligen svida i skinnet eller kroppen om man missar en frisbee. 5 spelare radar upp sig brevid varandra 14 meter från motståndarlaget. Du får inte ha något skydd på dig alls som är vadderat.

Spelets gång

Målet är för ena laget att kasta så pass hårt eller klurigt att det andra laget tappar frisbeen som kastats. Inte nog med att det gör ont att fånga den rackaren, man får bara ta den med en hand också. Man får enbart ha en kroppsdel mot frisbeen i taget. Vanligtvis spelas en match 3-5 set och varje set spelas till 15 poäng. Hastigheter över 100 kilometer i timman har uppmätts.

Ultimateträning

åter till sommaren
 

Skälbytouren

tisdagar 17:30
lördaga 9:30
Skälby

Vintertouren

åter till vintern